Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ | Φωτογραφική Έκθεση: Τα μεγαλοπρεπή τείχη της Κωνσταντινούπολης
Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη,18/04/2019

...

Δελτίο Τύπου του Π.Π.Ι.Ε.Δ.

...Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και κάθε μία από τις πέντε μεγάλες πύλες που υπάρχουν σε αυτά παρουσιάζονται σε έκθεση που οργανώνεται από το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς.


Φωτογραφίες είναι το υλικό της έκθεσης, που προέκυψε από την εικοσιπεντάχρονη καταγραφή των τειχών από ένα ζεύγος Ισπανών γιατρών που γοητευμένοι από τα μεγαλοπρεπή τείχη της Βασιλεύουσας, επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κωνσταντινούπολη και τα φωτογραφίζουν.


Το σύνολο των φωτογραφιών το παραχώρησαν στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Η έκθεση αποτελεί δωρεά του κ. Νικόλαου Δεληβοριά προς το Π.Π.Ι.Ε.Δ.


Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες με βάση ισάριθμες μεγάλες πύλες των τειχών της Κωνσταντινούπολης.


Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κυρία Στέλλα Καλαμαρά, επίκουρη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και η επιστημονική επιμέλεια στην κυρία Βασιλική Πέννα, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Τα τείχη που σώζονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, αναστηλωμένα σε μεγάλο βαθμό, κτίστηκαν επί Θεοδοσίου Β΄ - γι’ αυτό ονομάζονται Θεοδοσιανά - και ήρθαν να αντικαταστήσουν την πρώτη οχύρωση της πόλης, η οποία έγινε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Η χάραξη και η ανέγερση τείχους ήταν άλλωστε μια από τις πρώτες ενέργειες του ιδρυτή της. Το τείχος αυτό καταστράφηκε μετά τα μέσα του 8ου αιώνα.


Ακολούθως, εκτός από τον Θεοδόσιο Β΄, ο Ηράκλειος, ο Λέων ο Αρμένιος και ο Λέων ο Ίσαυρος ανοικοδόμησαν και συμπλήρωσαν τα τείχη. Όσο για τις πολυάριθμες πύλες του, που εξασφάλιζαν την έξοδο και την είσοδο στην Πόλη, πιο ονομαστές υπήρξαν η Χρυσή Πύλη, χάρη στη μεγαλόπρεπη διακόσμησή της - από αυτήν άλλωστε έμπαιναν θριαμβευτές οι αυτοκράτορες που επέστρεφαν από νικηφόρες εκστρατείες - και η Κερκόπορτα από την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, μπήκαν στην Πόλη οι Τούρκοι στις 29 Μαΐου του 1453. Ακόμη, περίφημη είναι η πύλη του Αγίου Ρωμανού, η οποία γνώρισε πολλές επιθέσεις, ενώ σε αυτήν έπεσε, στην ανέλπιδα μάχη, ο τελευταίος αυτοκράτορας.


Διάρκεια Έκθεσης 15-30 Απριλίου 2019


Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 9.00-21.00


Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00


Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων Π.Π.Ι.Ε.Δ. (Ισόγειο)1555592317_tmp_smikrinsi.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων